Minek mérjek vércukorszintet, ha nem vagyok cukorbeteg?

Minek mérjek vércukorszintet, ha nem vagyok cukorbeteg?

Szakemberként gyakran teszik fel nekem azt a kérdést, hogy minek mérjen valaki vércukorszintet, ha nem cukorbeteg?

A kérdés jogos, legfőképp azért, mert a vércukorszintmérő készüléket eredetileg a cukorbetegek részére fejlesztették ki, ők azok, akik elsődlegesen használják. Ennek ellenére igencsak hasznos lehet “egészséges” emberként is a vércukorszintmérésnek. Segítségével betekintést nyerhetünk az étrendünk, a napirendünk, az alvásrutinunk és a mozgásprogramunk szervezetre (vércukorszintre) gyakorolt hatásába. 

800 millió elhízott ember él a világon, az anyagcserebetegségek manapság oly gyakoriak lettek, hogy 5-ből 3 embert érintenek. 

Az az tévhit van a köztudatban, hogy amíg nem vagyunk cukorbetegek, addig nincs is semmi baj. Nincs semmi teendő… Évente egyszer (jó esetben) elmegy valaki egy laborvizsgálatra, ilyenkor rendkívül kicsi az esélye annak, hogy az eltérések kiderüljenek. Egy inzulinrezisztencia esetén például rettentően csekély az esély arra, hogy diagnosztizálásra kerüljön, ha csak egy sima rutin vérvétel történik, ugyanis ilyenkor az inzulinszintet nem vizsgálják, az éhomi glükóz pedig még nem mutat eltérést. Így tehát, zajlik tovább a betegség, és 5-10-20 év múltán diagnosztizálható a 2-es típusú cukorbetegség, ami az inzulinrezisztenciából alakult ki.

Fontos látni, hogy az anyagcsere-egészség nem fekete vagy fehér. Az egészség-betegség spektrumon nem mindegy, hol tartunk. Az egészségügyben legtöbb esetben vagy egészségesnek, vagy betegnek titulálnak bennünket. Pedig az anyagcsereproblémák jelei már a kezdetekkor is jól beazonosíthatók, ám ezzel se idő, se lehetőség nincs foglalkozni. Szakértő szemekre van szükség, az általános orvoslás ebben a témában nagyon maradi. A hagyományos vérvétellel nem, az otthoni ujjbegyszúrós vércukorszintmérővel pedig nagyon nehezen azonosítható be a dolog. 

Erre a célra tökéletes megoldás a folyamatos vércukorszintmérő. Ez a kis szerkezet 14 napon át percről-percre mutatja azt, hogyan változik a vércukorszintünk az elfogyasztott ételek, vagy más életmódfaktorok hatására. A jelolvasón kirajzolt görbe informatív képet ad az anyagcserében jártas szakember számára arról, milyen állapotban van a Páciens anyagcsere-egészsége. Az UpLevel Original programban a mért, egyéni adatok alapján készítjük el a személyre szabott életmódprogramot, amely tartalmaz étkezési, stresszkezelési és mozgásprogramot is.

Az időben megkezdett terápia kincset ér, sok szenvedéstől és szövődménytől kímél meg bennünket. Az inzulinrezisztencia kezeletlenül szív-és érrendszeri megbetegedések, vesebetegségek, látásproblémák, demencia és egyes ráktípusok kialakulásához is vezethet.

Vigyázzunk az egészségünkre. Mérjünk, méressünk vércukorszintet.

Jelentkezz be most UpLevel Original programunkra és indulj el egy hosszabb és minőségibb élet felé. 

Kérdésed van? Tedd fel nekünk a mail.uplevel@gmail.com címen!

Vissza a blogba